Ezeken a helyeken is megtalálsz:

 

 

Romológiai alapismeretek

A nyári szünet első napjaiban az intézmény nevelőtestülete 30 órás szakmai továbbképzésen vett részt a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának szerevezésében.

Punya- egy falat kenyér

Június hónapban lehetőségünk nyílt a helyi közösségi házban megtekinteni a Punya - egy falat kenyér című előadást a Keret Alkotó Csoport elődásában.
Könyv, képregény és most egy pécsi színházi előadás született Versegi Beáta Máriának, a Nyolc Boldogság Katolikus Közösség szerzetesének művéből: Punya – Egy falat kenyér. A történetben arra kereste a választ az írónő, hogyan születik a mise, milyen lett volna, ha egy cigány család találkozott volna Jézussal, milyen hatás érte volna őket, és miként élték volna meg a találkozást.
Köszönjük a lehetőséget, szívből gratulálunk a társulat tagjainak.
 
   

Megjelent!

Megjelent a Pécsi Egyházmegye folyóirata, a Figyelj rám!, melyben Lehoczki Zsuzsi néni cikket írt arról, hogyan készültek a gyerekekkel a Tavaszi szél vizet áraszt című népdal feldolgozására.

Az újságot és a cikket itt lehet elolvasni.

Gratulálunk! 

Mesemondó verseny

Cigány/Roma mesemondó versenyen vettek részt 2020.11.24- én alsós tanulóink - online.  

Az előző tanévben már részt vettünk a Gandhi Gimnázium által meghirdetett mesemondó versenyen. Pazar volt a program szervezés, nagyon jól éreztük magunkat és az, hogy Orsós Izabella tanítványom díjazott lett a három kiemelt versenyző között, külön öröm volt. Megbeszéltük Somlyai Bea kolleganőmmel, hogy a versenyen való részvételből hagyományt teremtünk.

Az idei furcsa tanévben is megjött a meghívó. Jelentkeztünk Bea három kis elsősét nevezte én a már „tapasztaltnak” számító versenyzőim mellett nagy örömmel láttam, hogy többen is kértek mesét, szerettek volna indulni. Sajnos a megbetegedések közbeszóltak, így mi másodikosok is három fővel neveztünk. A helyzet persze bonyolódott! A középiskolák online oktatásra álltak át, így sajátos módon zajlott az idei mesemondó verseny is. Online felületen zajlott a program, a zsűri és a versenyzők így kommunikálhattak. Köszönjük óvoda vezetőnknek Ildinek, hogy biztosított számunkra egy nyugodt, harmonikus helyszínt, sőt kedvesen megvendégelt minket!

2020. november 24-én izgatottan próbáltunk a felületre csatlakozni, többször sikertelenül, de szerencsére Bea a helyzet magaslatán volt így létrejött a kapcsolat. A gyerekek rácsodálkoztak egyik-másik társuk fantasztikus előadásmódjára! Köztünk volt aki sajnos nagyon izgult és a megtanult mese élményét nem tudta visszaadni, de mindenki helyt állt! Nagy örömünkre Bella idén is díjazott lett a háromból a második helyen lett kiemelt.  Érdemes lesz cigány nyelven is mesét tanulnunk, mert az külön díjjal jutalmazza a Gandhi Gimnázium!

A díjat és a versenyen való részvételért, felkészítő munkáért járó oklevelet a szervezők eljuttatták iskolánkba és a szünet előtt átadtuk a résztvevőknek.

1.osztály: Gálffy Milán, Szilágyi Dániel, Szilágyi Seherezádé

felkészítő tanár: Somlyai Beatrix

2. osztály: Görbe László, Kalányos Ketrin, Orsós Izabella

felkészítő tanár: Tóthné Lehoczki Zsuzsa

Szeretnék külön köszönetet mondani a felkészítő munkámat segítő Orsós Istvánné nagymamának, aki Bellának és Lackónak és a Kethanipe Tanodaban Kalányos Ketrinnel foglalkozó kollegáknak akik segítettek a verstanulásban a gyerekeknek!

Tóthné Lehoczki Zsuzsa

Gratulálunk a II. helyezett Orsós Izabellának! Természetesen a többi kisdiák is megérdemli a "tapsot"- Kalányos Ketrin, Szilágyi Seherezádé, Szilágyi Dániel,Görbe László Márk,Gálffy Milán Felkészítő tanító nénik (Tóthné Lehoczki Zsuzsa és Somlyai Bea) munkáját is köszönjük.

 

A gyerekek emléklapot és ajándékokat kaptak.

 

      

Szeptemberi –Tavaszi szél…

Az előző tanévben lehetőséget kaptunk, hogy a Ghandi Gimnázium által meghirdetett Cigány népismeret versenyre jelentkezzünk. Az áprilisra kiírt megmérettetésre„beugróként” fel kellett dolgozni valamilyen formában a Tavaszi szél vizet áraszt című dalt. Eszembe jutott, milyen ügyesek a táncosaink, a kicsikből álló kórus, és a zenekarunk. Mi lenne, ha egy klippet alkotnánk? Nikivel és Beával megosztottam az ötletet, és pillanatok alatt kiforrt, a produkció. Elindult a munka, a zenetanárok lelkesen gyakoroltak a gyerekekkel, a kórust Bea és Niki néni, a táncot Niki néni tanította be. Úgy éreztem valami kell még…. és Petőfi Sándor: A tavaszhoz című versét olvasva tudtam, így lesz teljes alkotásunk! Több fiú is megtanulta az idézett versszakokat, próbáltunk folyamatosan, de márciusban a korona vírus miatt megváltozott az iskolai oktatás, programok maradtak el, így nem tudtuk befejezni a munkát.

Nyár végén, mikor az új tanévre készültünk, megbeszéltük, hogy nem hagyjuk veszni a sok befektetett energiát és folytattuk a gyakorlást. Kis amatör csapatunk, lelkesen, izgatottan dolgozott, fáradtságot nem kímélve. Szeptember közepére összeállt minden: hangfelvétel, videó felvétel és Mutzhausz Richárd elvégezte az utómunkálatokat, boldogan kijelenthetjük: elkészült első videóklippünk!

Köszönöm mindenkinek a sok munkát, támogatást!

Lehoczki Zsuzsa

 

 

 

 

 Íme a klip